Vykort från USA

 
 

Ola Palmertz, 4/9-2023

Namn: Ola Palmertz

Klubb: Påvelunds Tennis- och Badmintonklubb

Född: 20 oktober 2004

 Skola: Wartburg College 

 

Hur gick tankegångarna vid valet av att flytta över till USA?

Ville hitta på nått nytt efter studenten, istället för att börja studera direkt på svenskt universitet. Har länge fått höra av min pappa hur kul han hade det på college, så blev nyfiken att testa på college livet själv. Känner att man får passa på och hitta på saker som detta medans man har chansen. 

Varför valde du just Warburg College?

 Jag kollade på olika skolor som hade tennis lag, främst div 3 men också div 2. Sedan skickade jag ut mail till skolor som hade en rimlig tennis nivå för mig och kom på så sätt i kontakt med flera olika skolor och coacher. Sedan ansökte jag för de skolor jag tyckte om. Wartburg blev sedan mitt val då det var en kombination med bra scholarship, tennislag, studier och faciliteter. Kändes helt enkelt som rätt val. 

 Vad är dina förväntningar på äventyret?

 Jag förväntar mig att det ska bli utmanande men samtidigt kul och spännande. Vill utvecklas både inom tennisen men också som person. 

Vad studerar du för program?

Jag studerar Business Administration.

 Sportslig målsättning för dig?

 Jag har inte så mycket specifika målsättningar för min tennis. Men jag vill såklart försöka utveckla min tennis så mycket som möjligt och samtidigt ha skoj. 

Största utmaningen kommer att bli?

Tror det kommer bli att leva själv. Klara sig själv utan att kunna luta mig tillbaka på mina föräldrar. Men tror samtidigt det kommer vara något av de roligaste, att ha friheten o göra vad man vill. 

Som lagkamrat är du?

Jag är positiv och supportande. 

 Föredrar singel eller dubbel?

 Just nu föredrar jag nog singel mer än dubbel. Tycker det blir roligare spel, sedan har man bara sig själv att skylla på. Ingen annan part som kan påverka spelet. 

 Området och staden verkar vara bra?

Campus är bra utrustat med tennisbanor och gym. Men själva staden är väldigt liten. Inte mycket att göra. Finns ett antal resturanger och butiker som Walmart så man kan köpa egentligen allt det nödvändiga. Men de flesta studenterna här brukar inte lämna campus särskillt mycket. 


Uppdatering från John Gidefjord, 4/6-2023

Mycket har hänt sedan jag skrev min senaste rapport och jag är nu åter hemma i Sverige igen efter en lång säsong innehållande väldigt många matcher. Totalt blev det 24 matcher under mindre än 3 månader och summeringen som vi som lag gjort var att det blev en lyckad säsong. Vi avslutar säsongen med en ranking som Nr.29 i USA i NCAA division 2 vilket var en klar förbättring från föregående år trots att vi hade i princip ett helt nytt och väldigt ungt lag. Mitt bästa minne från året var när vi vann 4-3 mot laget som var rankade 4a i USA som också var skolans största vinst på över 5 år. Ett minne för livet helt klart då det var något helt speciellt att få uppleva en sådan seger med ett lag och fira tillsammans efteråt. Under säsongen har vi också varit på resande fot en hel del och fått spela matcher på bland annat IMG Academy samt på nationella tenniscentret i Orlando som har ungefär 70 tennisbanor på en och samma anläggning. Under andra delen av säsongen fick jag reda på att jag inte var den enda Klein spelaren i Lakeland, mitt under en match hör jag min kompis Elliot i laget prata svenska med någon på läktaren och ropar på mig att jag måste hälsa på göteborgaren. Det visade sig att mannen jag hälsade på heter Staffan och var Best Man på Gustens bröllop och att han varit en före detta spelare i Klein. Världen är verkligen liten! Jag vill avsluta med att säga att detta året var det mest lärorika år som jag fått uppleva och att beslutet att börja på college är något som jag absolut inte ångrar. Nu vill jag önska er alla en god sommar så hörs vi kanske igen till hösten.

Hälsningar John Gidefjord 4/6-2023

John Gidefjord - inledande frågor om college


Skola:

Florida Southern College, division 2 skola i centrala Florida.

Hur gick tankegångarna vid valet av att flytta över till USA?

Först och främst bestämde jag mig för att börja på College så sent som i november 2021 trots att jag alltid haft det i bakhuvudet och tänkt att det hade kunnat vara något för mig. Jag kände att jag inte var redo att lägga racketen på hyllan och ville fortsätta spela tennis helhjärtat flera timmar om dagen. Därför kom jag fram till att college var klart bästa lösningen för mig där jag kunde kombinera min sport med mina studier.

Varför valde du just Florida Southern College?

För mig har skolan alltid gått i första hand, så mitt första krav var att skolan skulle hålla hög standard akademiskt. Utöver detta så älskar jag verkligen att spela match, det är därför jag alltid hållit på med sport och därför så var det viktigt för mig att jag skulle ha en god chans att ta en plats i line-up:en i laget. Jag visste att jag inte skulle trivas med att träna 2–3 timmar varje dag för att sedan inte få vara med på matcherna. Mitt tredje och sista punkt var att jag ville komma till ett ställe där det är varmt - få komma bort från kyla hemma helt enkelt. Därför föll mitt slutliga beslut till sist på Florida Southern College, just därför att denna skola kunde uppfylla mina tre punkter som jag ansåg var viktigast för mig när det kom till att välja skola.

Hur är coachen?

När jag först blev kontaktad av skolan så var det i form av coachen Greg Van Emburg, en före detta ATP spelare som gått till 3 rundan i Australien Open i singel och som bäst varit rankad 38a i dubbel på ATP. Inte långt efter att jag hade signat alla papper med skolan så fick jag nyheten att hans hälsa var mycket dålig. Så när jag anlände bekantade jag mig med min nya coach Rhett Rollyson som började med tennis väldigt sen och som tidigare varit assisterande Coach för University of Florida.

Första intrycken sen du började i höstas?

Svårt att säga när allt i princip är väldigt nytt. Att Florida är väldigt väldigt varmt, väldigt härlig gemenskap på skolan där alla sitter i samma båt eftersom alla har flyttat hemifrån och ska nu klara sig själva.

Vad studerar du för program?

Jag studerar Business Administration.

Vilka förväntningar har du på dina år nu i USA?

Att få uppleva mycket, få många nya kompisar runt om i världen och få lära sig att ta hand om sig själv och klara sig på egen hand. Dessutom är jag väldigt spänd på att få uppleva hur säsongen ser ut för en tennisspelare på College.

Sportslig målsättning för dig?

Min stora målsättning inom tennisen är att fortsätta utvecklas som spelare och se hur långt man kan nå. Men också att får uppleva att vinna och nå framgångar som ett lag inom tennisen vilket man inte fått uppleva jätte mycket av tidigare. Ett mindre mål som vi har som lag är även att gå vidare till Conference.

Största utmaningen kommer att bli?

Personligen tror jag att min största utmaning kommer bli att vara utan sin familj. Efter att levt hela sitt liv där man alltid haft mamma, pappa och resten av sin familj där som hjälpt en så fort det varit något så tror jag att detta kommer helt klart bli den största utmaningen under denna resa. Å andra sidan tror jag också att det kommer vara det mest lärorika med hela upplevelsen på samma gång.

Preliminär plats i laget?

Vi är ett väldigt stort gäng med hela 12 killar i laget så det kommer inte vara helt enkelt för vår nya tränare att bilda en laguppställning i första taget men vi hade nyligen ett samtal där han såg mig spela på någon av platserna mellan 4 till 6 i singel medans i dubbeln blir jag första reserv.

Som lagkamrat är jag?

Som lagkamrat skulle jag säga att jag bidrar med mycket energi och glädje. Jag älskar tävlingsmomentet som sagt och alltid när vi spelar matcher gillar jag att sprida energi till mina lagkamrater på det övriga banor runt omkring mig.

Singel eller dubbel?

Jag gillar båda väldigt mycket men eftersom jag är lite bättre i singel så är det lite roligare för tillfället.

Hur känns laget och lagkamraterna?

Vi har ett väldigt nytt lag i år med hela 6 nya spelare. Personligen gillar jag laget väldigt mycket eftersom det finns många olika spelartyper på olika nivåer att träna mot som gör att man får träna mot olika spelartyper. Vi har dock en brasse (Brasilianare) som har en väldigt kort stubin som man får passa sig liten för… I övrigt så är vi ett väldigt härligt gäng som har väldigt kul och som hittar på många saker tillsammans.

Området, staden Campus ligger i verkar vara?

Staden som skolan ligger i heter Lakeland och den ligger mitt emellan storstäderna Tampa och Orlando. När jag anlände blev jag väldigt positivt överraskad över hur fint det både var på campus och i staden Lakeland. Min känsla är att det är ett riktigt toppenställe som verkar vara väldigt populärt att bo i som amerikanare med tanke på att man har så nära till både Tampa och Orlando som är två väldigt stora städer.  Dessutom är tennisanläggningen på skolan helt otrolig med 10 helt nylagda hard Court banor.


gUSTEN OM COLLEGE

I slutet av 80-talet när jag var i den åldern om jag skulle börja på college i USA eller ej var svaret ganska givet. Trots att jag knappast hade någon ranking att skryta med kändes college inte som något alternativ. Min tenniskarriär skulle gå genom vårt team ( Jonas Svensson, Christian Bergström, David Engel och Lars Jönsson) med coach Tim Klein i spetsen. Visst läste man att en och annan spelare hade nått touren via college som till exempel Mikael Pernfors, men det kändes inte helt rätt då om man verkligen ville satsa på sin tennis. Dessutom ska jag villigt erkänna var jag dock inte helt påläst vilka möjligheter det fanns på de mest framstående skolorna i USA.

Sverige var på den tiden kanske den ledande tennisnationen i världen och tränare och ledare kom från jordens alla hörn för att studera hemligheten bakom det svenska tennisundret. Sparringpartners fanns det därför i drivor i Sverige och det var knappast några dussinlirare då vi hade 17-18 stycken svenska spelare bland världens 100 bästa spelare. Lägg därtill ytterligare mängder med spelare som låg precis utanför topp 100 och topp 200 så förstår ni vilken oerhörd konkurrens tennis Sverige bestod av. Eller "Svensk Tennisfabriken AB" som vi kallades av den finska pressen.

Motsvarande vinter- och sommartour tävlingarna i Sverige var därför alltid av högsta internationella klass och därför fanns det absolut inget behov för mig att ta flyget över Atlanten för att kombinera studier och tennis.

Idag ser det dock annorlunda ut. Visst har vi ett par svenska spelare som gör väldigt bra ifrån sig på touren som bland andra bröderna Ymer, Rebecca Petersson och Mirjam Björklund men det är för få för att de ska få samma konkurrenssituation som vi hade. Kostnaderna för att driva runt en tennisspelare på heltid är dessutom så ofantligt stora att det är få som har råd med detta om inte resultaten kommer relativt snabbt och pengarna rullar in. Men är man 19 år och känner att man vill ge allt för att nå sin "peak" så är dagens collegemiljö ett helt fantastiskt alternativ.

På de flesta skolorna har man allt man behöver samlat på samma ställe. Tennisbanor och gym, ett par tennistränare, fystränare, fysioterapeuter, mental coach och ja, egentligen allt man kan tänka sig att behöva. Precis som vilken tennisakademi som helst. Laget består av ett dussin spelare där man spelar 6 singlar och 3 dubblar under en säsong. De bästa lagen går till slutspel och de bästa spelarna till ett individuellt slutspel. Det andra halvåret finns chansen för de bästa spelarna att åka ut på futures, challengers och ATP-tävlingar där någon av skolans coacher åker med. Givetvis ser upplägget annorlunda ut från skola till skola men ju bättre rankad man är desto större blir möjligheterna till riktigt bra förutsättningar. Tittar man vidare vilka spelare som är de bästa rankade på college ser man att flera av de redan har gjort framstående resultat på ATP-touren

Tennis är en oerhört kostsam sport med tanke på att man får stå för allt själv. Till skillnad från lagidrotter då föreningen betalar resor, mat med mera är detta något spelaren får stå för själv. Collegesystemet i USA ser tennisen som en lagsport och öppnar upp möjligheten till att finansiera för spelaren.

Många svenska tennisspelare vacklar om sin tennis när de är 15, 16, 17 år och när man väl fyller senior, det vill säga blir 19 år, är även juniorturneringarna slut. Till de spelarna skulle jag vilja säga; Ni har gjort ett underbart jobb så här långt! Nu är det dags att skörda det fantastiska jobb som ni har gjort. För har man gjort sin fys, sin tennisträning och så vidare finns ditt livs roligaste äventyr som väntar bakom hörnet. Ett äventyr där du kan förkovra din tennis ännu mer samt få en utbildning som du har nytta av hela livet. När jag pratar med nuvarande collegespelare och före detta collegespelare menar de flesta att detta var den roligaste tiden de någonsin har haft. Under den här fliken ska vi försöka följa "våra" Klein spelare genom åren. Först ut är John och Agge som kommer att skriva om sina upplevelser och därefeter hoppas vi att vi årligen kommer att få se ytterligare ett gäng Klein spelare som går i deras fotspår.